Er is een stad, kleurrijk en levendig, waar de muziek als stof overal rond dwarrelt. Het is Lilongwe, de stad waar Danny Kalima zijn zang carrière begon op een podium in een kerk. De warmte van de muziek en het ritme van die stad voel je als Danny Kalima zijn songs speelt op de Frequenzy stage in Gigant Apeldoorn.

DannyK

Ster in Malawi, nieuw talent in Nederland
Danny Kalima is nog geen jaar in Nederland en toch heeft hij al op heel wat plekken opgetreden. Zo deed hij mee met Giels talentenjacht waar hij veel enthousiaste reacties kreeg. Hoewel hij hier in Nederland wellicht nog niet zo bekend is, timmert hij in Malawi al enige tijd flink aan de weg. Hij heeft in 2015 de Malawi Music Award gewonnen en was genomineerd voor de African Music Awards in dat zelfde jaar. Via het Britse label voor Malawische muziek, Spare Records, bracht hij het album uit met de prachtige titel ‘The Young Shall Grow’.

The sound of a melting pot
In het ontstaan van Danny Kalima’s sound zie je de veelzijdigheid van de muziek van Malawi terug. Malawi is een land met verschillende bevolkingsgroepen, gastarbeiders, reizigers die allemaal hun verhaal en inspiratie toevoegen aan de muziek. Danny Kalima begon ooit als kind te zingen in het koor in de kerk. Zuid-Afrikaanse gospel is heel populair in Malawi. De passie en kracht waarmee gospel wordt gebracht hoor je terug in de muziek van Kalima. Hij had verder in Malawi een band genaamd Konkalazi. Deze band maakte volgens eigen zeggen African funk infusion. Soul is relatief nieuw in Malawi en met ‘The Young Shall Grow’ is Kalima een eigen weg ingeslagen. Danny Kalima voegt hiermee weer een nieuwe sound toe aan de muziek van Malawi en nu dus ook aan die van ons eigen koude kikkerlandje.

De Frequenzy sessie: Celebration of Malawi soul
Danny en zijn band beloofde ons een feestje met zijn Frequenzy sessie en die kregen we! De band waarmee Danny Kalima nu werkt bestaat uit Pim Zielman (drums), Silas Talacua (bass), David Sirre (gitaar en backing vocals) en Silvano Choy (gitaar en backing vocals). Dit zijn allemaal ervaren muzikanten die met plezier samen spelen. Dat zie en hoor je terug in deze zinderende sessie. Danny Kalima performde een drietal nummers die gaan over het leven, liefde en vooral het leven vieren. Het resultaat is een van de meest zinderende Frequenzy sessies ooit, waar de vrolijkheid en soul van af spat.